La spital – prima zi

Ce luati cu dvs:

 • articole necesare pentru hranirea copilului (daca il hraniti cu lapte praf nu luati termosul cu dvs. dar luati un ibric si apa pentru ca la bucatarie se incalzeste apa pentru biberoane)
 • articole necesare pentru ingrijirea copilului inainte de montarea ghipsului
 1. pampers
 2. servetele umede si uscate,
 3. crema (bpantene sau ce altceva folositi)
 4. hainute (body)
 5. paturica
 6. jucarii
 • articole necesare pentru ingrijirea copilului dupa montarea ghipsului:
 1. pampers mai mare cu 2 numere (daca purta marimea 3 acum aveti nevoie de marimea 5)
 2. servetele umede si uscate,
 3. crema (bpantene sau ce altceva folositi)
 4. hainute mai mari ca sa puteti sa il incheiati peste ghips (in cazul in care copilul are varsta de 6 luni veti avea nevoie de body pentru 9 luni)
 5. paturica si aleze
 6. jucarii
 7. rola de leucoplast
 8. role de vata care se plaseaza sub ghips (Fig. 1). Acestea se pot comanda pe internet sau solicita medicului dvs imediat dupa ce va aduce copilul si
 9. rola de paturici pe care o fixati cu elastic de bucatarie la ambele capete (Fig 2.) pe care o veti pozitiona sub ambele picioare ale copilului pentru ca ghipsul sa nu solicite coloana vertebrala a acestuia (Fig.3 ).

Imediat dupa ce va aduce copilul

Fiti calma. Medicul va va da numeroase explicatii referitoare la starea copilului dupa anestezia necesara punerii ghipsului.

Sa aveti un biberon pregatit daca nu alaptati. La aproximativ 2-3 ore dupa ce va aduce copilul veti putea sa il hraniti.

Copilul plasat in ghips nu il puteti ridica in brate de subsuori. Ghipsul este foarte greu. Introduceti mana dreapta printre picioare si sustineti de fund in timp ce cu cealalta mana sustineti spatele si capul si asa il ridicati.

Asezati copilul pe o aleza. Nu plasati paturica peste ghips ci doar peste partea superioara a corpului copilului altfel ghipsul se va usca mai greu. Ghipsul are nevoie de cateva ore pentru uscare.

Pana la uscarea completa a ghipsului nu veti putea lipi leucoplast pe marginile acestuia. Lucrul acesta de obicei il puteti realiza abia a doua zi dupa amiaza. Din acest motiv pentru a nu murdari ghipsul este necesar ca dvs. sa plasati pe marginea ghipsului (de o parte si de alta a acestuia) rola de vata. Restul toaletei copilului se realizeaza in mod obisnuit doar ca veti folosi un pampers mai mare. In acest moment ar fi bine sa aveti un body care se incheie parte peste parte. Este foarte important sa schimbati scutecul si vata la interval de maxim doua ore.

Daca va reactiona copilul bine dupa iesirea din anestezie, se va usca bine ghipsul si medicul constata ca v-ati descurcat cu toaleta copilului i se va face o radiografie a doua zi dimineata si daca ghipsul a fost montat corect este foarte posibil sa plecati acasa chiar la pranz. Acesta a fost cazul meu dar eu am un copil foarte linistit si care a reactionat foarte bine dupa anestezie.

A doua zi

In acest moment ghipsul s-a uscat. Verificarea o puteti face prin incercarea de a lipi un pic de leucoplast pe el. Daca se lipseste e uscat. Altfel nu.

Daca s-a uscat ghipsul veti realiza urmatoarele:

 • Veti indoi vata de sub ghips care a lasat-o medicul la vedere peste marginea ghipsului (de jur imprejurul abdomenului, de jur imprejurul picioarelor si in zona fundului).
 • Veti plasa bucati din rola de vata pe lateralele ghipsului (de o parte si de alta a marginii ghipsului) peste tot unde ghipsul intra in contact cu pielea copilului (de jur imprejurul abdomenului, de jur imprejurul picioarelor si in zona fundului ). Nu sariti acest pas deoarece altfel veti lipi leucoplastul de vata de sub ghips pusa de medic si cand veti da jos leucoplastul fara sa vreti veti trage sau taia din ea (Atentie! acesta este primul pas spre escara).
 • Veti plasa o prima banda de leucoplast care sa fixeze vata pusa de dvs. de ghips dupa care veti plasa inca o banda de leucoplast (pornind de la jumatatea primeia – o innaditi) astfel incat sa acoperiti vata pe care ati plasat-o pe marginile ghipsului. Incercati sa acoperiti cu banda de leucoplast toata vata pusa.

Va recomand sa fixati bine leucoplastul de ghips sa nu cada. In zona picioarelor si a abdomenului desfaceti rola de vata dar nu o rupeti decat dupa ce ati infasurat de jur imprejur toata zona. La fel atasati si leucoplastul. Il taiati dupa ce l-ati fixat de jur imprejurul zonei. Nu este greu. Ca sa puteti plasa in jurul abdomenului incepeti cu fixarea atat a vatei cat si a leucoplastului de la spate. Pentru aceasta asezati copilul peste doua perne cu fata in jos. Pernele trebuie sa fie suficient de mari astfel incat sa sustina capul copilului. Peste perne puneti o aleza. Veti plasa copilul pe perne ca in Fig. 4, cu ghipsul la marginea pernei fara sa atinga patul cu laba piciorului. Dupa ce fixati vata si leucoplastul la spate intoarceti copilul si fixati si pe partea din fata a abdomenului (dupa ce dati roata de jur imprejurul abdomenului cu vata si cu leucoplast lipiti leucoplast pe leucoplast – va tine mai bine).

 • Pentru zona dintre picioare va recomand sa incepeti tot cu copilul pozitionat pe burtica. Intai plasati vata si leucoplast pe laterale dupa care plasati si la fund. Aceasta ordine este mai buna deoarece veti observa ca lateralele nu se murdaresc foarte des in comparatie cu zona fundului. Ca atare va fi nevoie sa schimbati mai des vata si leuocoplastul din zona fundului si e mai usor daca banda de leucoplast din acesta zona este fixata ultima (se dezlipeste fara a fi nevoie sa scoateti si lateralele). Intoarceti copilul si fixati vata si leucoplast si pe partea din fata.
 • Dupa ce fixati vata si leucoplast in fata si spate eliminati toate resturile de ghips (acele bobite mici care pot zgaria pielea copilului) cu mana uscata. Introduceti mana si pe sub ghips atata cat incape.
 • In zona fundului si pe laterale este nevoie ca pe deasupra leucoplastului sa pozitionati tampoane de dama zilnice. Eu le-am folosit pe cele din Fig. 5. Ideea este sa fie cat mai subtiri si sa adere bine la suprafete.
 • Incepeti cu zona fundului. Asezati copilul pe burtica si plasati la fund peste leucoplast doua tampoane unul in continuare celuilalt. Dati copilul cu crema (sa poata aluneca tamponul pe sub ghips) dupa care de la jumatatea acestor tampoane pe mijlocul lor plasati inca un tampon pe care il introduceti si sub ghips peste leucoplastul de acolo sa il protejeze de pipi (Fig. 6).
 • In felul acesta nu veti fi nevoita sa schimbati leucoplastul in fiecare zi ci doar tampoanele. Pe laterale plasati cate doua tampoane pe fiecare parte. Tampoanele se fixeaza ca si la fund. Primul tampon il fixati de direct de ghips iar al doilea tampon il plasati de la jumatatea primului tampon peste marginea ghipsului si il fixati de leucoplastul de acolo. Atentie tampoanele nu trebuie lipite de pielea copilului ci de leucoplastul pe care l-ati fixat la interiorul ghipsului peste vata pusa de dvs.
 • Cand intoarceti copilul cu fata in sus fixati capetele tampoanelor cu doua fasiute mici de leucoplast sa nu cada cand se foieste copilul. Atentie! Ati crede ca un copil pus in ghips nu se poate misca dar nu este nimic mai adevarat! Se va obisnui cu ghipsul si se va deplasa. Nu lasati copilul nesupravegheat si mai ales picioarele copilului trebuie in permanenta sa fie sustinute de rola de paturici. Acesta rola de paturici o luati inclusiv in carucior.

La baie

Pentru baie veti avea nevoie de un castron mai mare de bucatarie (care sa fie de plastic, sa fie un pic mare in circumferinta decat capul copilului si care sa va permita sa bagati mana in apa) si de o laveta.

Cum procedati:

 • Nu scoateti pampersul.
 • Plasati un prosop pe pat si pe deasupra o aleza. Langa plasati o perna. Peste perna plasati inca o aleza care sa o acopere. Aleza de pe perna este plasata perpendicular pe cea de pe pat (Fig. 7). Luati copilul in brate si il asezati pe perna astfel incat doar ghipsul este sustinut de perna restul corpului este sustinut de dvs. cu mana stanga asezata pe diagonala corpului copilului (Fig.8).

Trageti castronul de plastic cu apa sub capul copilului. Cu mana dreapta incepeti sa spalati copilul pe fata, pe cap, la subrat si pe corp pana la ghips si apoi bagati mana si pe spate un pic. Va plasati samponul copilului astfel incat sa il puteti ajunge dvs. cu usurinta cu mana dreapta dar sa nu il ajunga copilul. In timp ce spalati copilul pe cap va recomand sa cantati un cantecel sa stea copilul linistit si sa va asculte. Dupa ce ati terminat sustineti in continuare copilul cu mana stanga si cu mana dreapta dati castronul la o parte si aleza de pe perna pentru ca se uda destul de tare.

 • Asezati copilul pe aleza de pe pat il stergeti pe cap dupa care veti spala copilul pe maini. Pentru aceasta veti plasa castronul de o parte si de alta a copilului sapuniti manuta si o plasati cu grija deasupra castronului si o clatiti (Fig. 9).
 • Inmuiati o laveta foarte pufoasa in castron si introduceti cu mana laveta pe sub ghips in zona abdomenului. Acolo nu ajunge apa dar trebuie sters bine cu laveta. Va recomand sa ridicati un pic ghipsul si sa va uitati sa nu apara vreo rana. Veti proceda la fel si la spate dupa ce veti intoarce copilul.
 • Puteti trece acum la spalat funduletul. Incepeti cu partea din fata. Nu dati jos pampersul dar il desfaceti. Sapuniti zona bine si apoi luati apa in pumn si puneti apa usor peste zona sa clatiti. Apa va fi absorbita de pampers. Daca din nefericire copilul a fost si operat in aceasta zona va avea 1 sau 2 plagi. Daca este asa, nu veti clati cu apa ci veti sterge cu laveta dupa care veti scoate pansamentul veti realiza toaleta plagilor si veti plasa pansamente curate. Toaleta plagilor o veti face impreuna cu o asistenta la spital si veti primi indicatiile necesare si pentru acasa.
 • Pentru partea din spate a funduletului asezati copilul cu fata in jos pe doua perne si o aleza (in caz de face pipi Fig. 4). Nu scoateti tampoanele. Sapuniti bine zona. Incercati sa bagati mana si sub ghips chiar daca se uda un pic leucoplastul. Verificati sub ghips de escara in fiecare seara. Luati laveta clatita bine si stergeti zona. Uscati cu un servetel uscat. Scoateti tampoanele vechi. Dati cu crema din belsug si sub ghips. Puneti tampoane noi. Intoarceti copilul cu fata in sus (il dati jos de pe perne) si il dati cu crema si in fata. Fixati tampoanele cu fasiute de leucoplast si puneti un pampers nou. Pampersul il puneti pe deasupra ghipsului. Aveti grija sa sustineti picioarele copilului in tot acest timp cat sat cu fata in sus.
 • Veti lua laveta, o clatiti si apoi stergeti bine si picioarele copilului.
 • Imbracati copilul cu un body (normal nu parte peste parte) Incheiati body-ul peste ghips chiar daca sta fix peste pampers deoarece astfel nu va mai ajunge pipi la spate sa ude leucoplastul.

Vata si leucoplastul din zona fundului se schimba daca observati ca s-a udat, dar este indicat de cel putin odata pe saptamana (daca reusiti sa plasati tampoanele bine si nu se uda zona).

Pentru copii in ghips este bine sa aveti doua locuri de joaca pregatite deoarece se vor plictisi repede si trebuie mutati.

La interval de o ora tineti copilul in brate aproximativ 10 minute. Daca e frig si nu puteti iesi afara stati pe balcon acele minute sa ia aer. Copilul trebuie tratat normal. Nu evitati sa il luati in brate. Are nevoie sa se simta protejat si iubit.

Sper sa va fie de folos.

Iulia Dorobat