http://allwallpapersfree.blogspot.com
  1. Introducere

Displazia de dezvoltarea a soldului (DDH) cuprinde un spectru larg de anomalii de la nivelul articulatiei coxo-femurale, ce porneste de la simpla displazie acetabulara cu subluxatie a capului femural, pana la luxarea completa a capului femural din acetabul si formarea de neocotil. DDH este o boala cu potential evolutiv, modificarile de la nivelul capului femural influenteaza in timp dezvoltarea deficitara a acetabulului.

DDH ramane o adevarata incercare pentru medicul chirurg ortoped chiar in conditiile in care s-a imbunatatit simtitor asistenta sanitara a nou-nascutului si se efectueaza examinarea clinica si echografica a nou-nascutului si sugarului.

Depistata precoce si redusa concentric, DDH prezenta la nastere poate evolua cu remodelarea si dezvoltarea anormala a articulatiei coxo-femurale. Pe de alta parte, nediagnosticata sau redusa eronat afectiunea evolueaza cu dezvoltarea vicioasa a celor doua componente.

Introducerea din 1980 a echografiei de sold (tehnica dezvoltata de Prof. Graf) a permis depistarea precoce a DDH . Anterior echografiei de sold diagnosticul se punea tardiv iar modificarile structurale cap-cotil erau ireversibile. Pacientii erau frecvent candidati la interventii chirurgicale majore pentru remodelarea capului femural si al cotilului, insa acestea erau frecvent insuficiente. Copilul ajungea la varsta adulta un candidat la proteza de sold dar cu implicatii multiple psihice, sociale si economice.

Anterior posibitatii echografice de depistare a DDH, aceasta se efectua pe baza examenului clinic. Dar examenul clinic la nou-nascutul cu DDH este extrem de sarac, de multe ori neexistand nici un element specific pentru aceasta patologie.

  1. Material si metoda

A fost analizat retrospectiv un lot de 278 pacienti, care s-au adresat Ambulatorului de specialitate dincadrul Spitalului Clinic de Urgente pentru copii in perioada martie 2014- martie 2015. Pacientii s-au adresat medicului specialist ortopedie pediatrica la indicatia medicului de familie sau a medicului neo-natolog. Toti pacientii au fost examinati clinic pentru depistarea DDH.

Au fost consemnate: varsta la momentul examinarii, sexul nou-nascutului, detalii despre perioada perinatala (prezentatia fatului, malformatii fetale asociate, aspecte patologice materne), greutatea la nastere, tabloul clinic la momentul examinarii, rezultate obtinute la manevra Ortolani si Barlow, rezultate obtinute la examinarea echografica initiala si in evolutie, radiografia de bazin.

Echografia de sold s-a efectuat dupa metoda statica descrisa de prof. R. Graf in 1986. A fost utilizat echograful ALOKA cu sonda plana de 7 MHz si suportul de copii adaptat dupa Baby Hip.

  1. Rezultate

A fost analizat retrospectiv un lot de 278 pacienti care s-au adresat Ambulatorului de Specialitate din cadrul Spitalului de copii ,,Sf. Ioan” Galati. Varsta de prezentare a variat intre 2 saptamani si 5 luni. Majoritatea 189 s-au prezentat in prima luna de viata. Dintre acestia 203 au fost indrumati de catre medicul neo-natolog , secundar examinarii clinice.

Din 278 pacienti, 192 (69%) au fost de sex feminin. iar 86 (31%) au fost baieti. Din acestia 230 (82%) provin din mediul urban, iar restul de 48 (18%) din mediul rural. In 186 de cazuri, copilul examinat era primul copil al cuplului, iar in 210 cazuri parintii aveau studii medii si/sau superioare si acces la internet.

Au fost consemnate informatii despre perioada fetala, astfel: din 278 pacienti, 249 (89%) au fost in prezentatie craniana, 16 (5%) in prezentatie pelvina, 5(1,7%) in prezentatie transversa si 8 (2,8%) au fost sarcini gemelare.

In cazul a 19 pacienti mama a prezentat hipertensiune arteriala in timpul sarcinii. De asemenea au fost consemnate informatii despre nastere; din 278 pacienti la 203(73%) s-a efectuat cezariana, iar in 75 cazuri (27%) nasterea a fost pe cale naturala, iar din acestia in 9 cazuri, travaliul a fost prelungit.

La momentul examinarii au fost notate si informatii despre antecedentele heredo-colaterale, astfel din 278 pacienti examinati, in 19 cazuri (6%) au existat in familie cazuri cu DDH.

Au fost notate la momentul examinarii si patologii malformative asociate. Astfel din lotul de 278 pacienti, 169 (69%) nu prezentau patologii asociate, 25(9%) aveau metatarsus adductus grad I-II, 52 (18%) aveau talus valgus, 2 cazuri (0,7%) aveau torticolis muscular, 14 cazuri (5%) hernie ombilicala, si 1 caz (0,15%) malformatie vasculara, 1 caz (0,15%) paralizie congenitala de nerv facial. Au fost exclusi pacientii cu afectiuni neurologice, artrogripoza.

Secundar examinarii clinice s-au notat urmatoarele informatii:

semne de inegalitate de membre inferioare – 2cazuri (0,7%)

limitarea abductiei – 32 cazuri (11%)

manevra Ortolani pozitiva – 3 cazuri (1%)

manevra Barlow pozitiva – 1 caz (0,3%)

asimetria pliurilor adductorilor – 78 cazuri (28%)

devierea fantei vulvare – 15 cazuri (5%)

S-a recomandat echografia de sold la intreg lotul de pacienti, dar din 278 pacienti s-a efectuat la 185. Din acestia , rezultatele echografice dupa clasificarea Graf au fost urmatoarele:

tipul I – 157 cazuri(85%)

tipul IIa – 23 cazuri (12%)

tipul IIb – 0 cazuri

tipul IIc – 1 caz (0,5%)

tipul D – 0 cazuri

tipul III – 4 cazuri ( 2,5%)

tipul IV – 0 cazuri

  1. Discutii

DDH reprezinta o patologie ortopedica a nou-nascutului pentru care se manifesta multiple interese internationale si nationale. Multitudinea de studii efectuate arata interesul comunitatii medicale pentru DDH si necesitatea cunoasterii tuturor factorilor ce contribuie la patogenia DDH.

In prezent pe plan international se contureaza conceptul de medicina preventiva, cu aplicatii clinice in toate specialitatile medicale. Sanatatea nu mai poate fi conceputa ca un singur dar, ci ca rezultatul unor preocupari cotidiene din partea fiecarui individ si a societatii din care face parte. Nu e suficient sa orientam profilactic gandirea medicala si actiunile medico-sanitare, ci este necesar sa convingem populatia de valoarea si rentabilitatea preventiei. Unele societati pe baza studiilor efectuate pe perioade mari de timp au ajuns la concluzia ca a preveni decat a trata aduce beneficii materiale, morale, sociale si psihice pentru pacient.

Reducerea deschisa a luxatiei de sold datorita cazurilor prezentate tardiv cu luxatie ireductibila, reprezinta un parametru cu impact semnificativ asupra programelor de screening din diferite tari. Utilizand acest criteriu ca indicator in aprecierea eficienteidetectarii precoce a DDH seobserva 3 tipuri de detectare precoce:

Tari cu screening clinic fara echografie (Irlanda, Noua Zeelanda) unde raportul de reduceri sangerande a fost de 0,7-1,3 %o de nou-nascuti

Tari cu screening echografic selectiv (Anglia, Franta sau Norvegia) bazat pe prezenta factorilor de risc si/sau semne clinice, raportul de reduceri sangerande a fost de 0,57-0,7%o. Autorii acestor studii au concluzionat ca screeningul selectiv echografic nu a redus semnificativ necesitatea interventiilor chirurgicale.

Tari cu programe de screening echografic (Austria , Cehia, Germania) in care rata reducerilor deschise este 0,07-0,26%o.

Datorita caracterului dinamic al afectiunii, influentat in primul rand de instituirea sau nu a unei forme de tratament, un sold instabil la nastere poate evolua spre stabilizare sau dimpotriva catre luxarea completa a soldului. In acelasi timp un sold luxat la nastere si tratat corespunzator (redus si mentinut concentric) poate evolua favorabil catre un sold normal.

Afectiunea poate aparea la diverse varste, in diverse stadii ale cresterii si dezvoltarii, incat un sold clinic stabil la nastere poate dezvolta displazie si chiar luxatie sub influenta anumitor factori de risc. Toate aceste manifestari duc la cresterea numarului de pacienti cu DDH, adesea acestia fiind omisi din studiile efectuate.

In Romania incidenta displaziei de sold este necunoscuta. Se efectueaza un sceening clinic de rutina de catre medicul neo-natolog si de medicul de familie, dar adesea examinarea clinica este neconcludenta.

Necunoscandu-se incidenta DDH, nu se cunoaste amploarea problemei. Singura referire in literatura a incidentei DDH in Romania, este de 1%o in nord-vestul Transilvaniei, dar nu este precizat anul studiului. Studiile internationale au evidentiat ca o incidenta crescuta a DDH la caucazienii dim Europa de Est, deci putem concluziona ca tara noastra se afla intr-o zona endemica pentru DDH.

Publică un răspuns